תוכן עניינים
עודכן לאחרונה ב־16:31, 27 בינואר 2022.
מאמר משפטי • סקירת חדשות משפטיות מפסיקת בתי המשפט בישראל • YHC-LAW 06.12.2021
מדובר על ערעור אשר הוגש ע"י חברת הביטוח "הפניקס" על פסק דינו של בימ"ש השלום לתשלום תגמולי ביטוח למבוטח רו"ח, יליד 1945 שבוטח ע"י הפניקס בפוליסת אבדן כושר עבודה ושימש כסגן מנהל כספים או מנהל כספים בחברות שונות וזאת החל משנת 1980.
באוקטובר 2000 המבוטח נתקל בדלת זכוכית, שנראתה לו פתוחה ונפגע בכל חלקי גופו, לרבות בפניו וברגלו הימנית וכתוצאה מכך נבצר ממנו לעסוק בעיסוקו או בכל עיסוק סביר אחר המתאים לנסיונו, השכלתו והכשרתו.
על כן, המבוטח הגיש תביעת אובדן כושר עבודה מחברת הביטוח הפניקס בגין אבדן למעלה מ-75% מכושרו לעבוד בעיסוקו.
המבוטח נבדק, בין היתר, ע"י מומחה בימ"ש בתחום הרפואה התעסוקתית, אשר ציין כדלקמן:
הנתבעת, חברת הביטוח הפניקס, טענה כי המבוטח לא איבד 75% מכושר עבודתו כרואה חשבון ועל כן לא זכאי לתגמולים אותם הוא דורש ואף אם איבד את כושר עבודתו, הרי שלא איבד את יכולתו לעסוק בעיסוק סביר אחר.
המחלוקת בין הצדדים רוכזה לשתי שאלות עיקריות: האם יש לבחון את מצבו של המבוטח כרואה חשבון או כמנהל כספים/חשב; והאם איבד את יכולתו לעסוק בעיסוק סביר אחר, אף אם מדובר בחשב.
בית משפט השלום קבע בפסק דינו, כי על סמך הכנסותיו של המבוטח, הוא עבד כסמנכ"ל או מנכ"ל כספים בחברות גדולות החל משנת 1980 והרוויח שכר ברוטו בסך של כ-36,000 ₪ לרבות תנאים סוציאליים ורכב צמוד ואילו כיום, לאחר פציעתו, המבוטח עובד בתפקיד אחר ומרוויח שכר בסך של כ-4,000 ₪. מדובר בתפקיד אשר אינו מתאים לניסיונו, השכלתו והכשרתו של המבוטח.
בית משפט השלום קיבל את טענות המבוטח ופסק לו תשלום בסך 300,000 ₪ ומכאן הערעור של הפניקס על פסק הדין.
חברת הביטוח "הפניקס" טענו בערעור, בין היתר, כי אף אם המבוטח איבד את כושרו לעבוד בחברות של ממון ויוקרה, הרי שהוא יכול לעסוק בעיסוק סביר אחר, בשינוי מקום או אופי העבודה.
ביהמ"ש המחוזי דחה את הערעור של חברת הביטוח וציין, ציון עיסוקו של המבוטח כ"רואה חשבון" הינו ציון תואר ואף אם עסק בפועל כחשב שכר על אף שהצהיר כי עיסוקו הינו רואה חשבון, הרי שדמי הביטוח ששולמו להפניקס היו על ידי חברה שאינה משרד רו"ח (בעוד שרואי חשבון מועסקים לרוב ע"י משרדי רואי חשבון) וכי החובה לברר את עיסוק המבוטח רובצת על כתפי המבטחת, קרי, חברת הביטוח הפניקס.
כמו כן, ביהמ"ש ציין, כי בהתאם לקביעת המומחה בתחום התעסוקתי, הרי שהמבוטח איבד את כל כושר עבודתו לעבוד כמנהל כספים בחברות גדולות של ממון ויוקרה אך לא איבד את כושרו לעבוד כמנהל כספים בחברה קטנה ולפיכך, המבוטח עומד בתנאי של אבדן כושר עבודה.
לעניין עיסוק סביר אחר, ביהמ"ש ציין כי ההלכה המושרשת היא שחייבת להיות זיקה בין העיסוק הסביר האחר לבין העיסוק הקודם. ביהמ"ש נתן דוגמא, לפיה, רופא מנתח בעל שם עולמי שהיה משתכר 100K לניתוח בשל מומחיותו הספציפית, היה ולרופא אירעה תאונה והוא יוכל להמשיך לנתח, אך לא כבעבר ולפיכך יוכל להשתכר רק 10K לניתוח. במקרה זה מדובר באבדן של 90% מכושר העבודה על אף שלכאורה מדובר באותו העיסוק – מנתח. כך משליך ביהמ"ש גם לעניין הנדון בפסק דינו וקובע, כי סבירותו של עיסוק חלופי תיבחן, בין היתר, גם לאור גובה ההשתכרות המשולמת בגין העיסוק האחר לעומת העיסוק הקודם.
נוכח האמור, ביהמ"ש פסק לטובת המבוטח ודחה את הערעור של הפניקס בטענה העיקרית שעיסוק אשר הכנסתו רחוקה מיכולת ההשתכרות טרם התאונה, אינו משקף עיסוק סביר אחר ובין היתר, אינו משקף ניסיון, הכשרה והשכלה.
ע"א (מחוזי תל אביב-יפו) 1322/07 הפניקס הישראלי חברה לביטוח בע"מ נ' שלמה סלוצקי
עו"ד יניר הראל כותב מאמרים משפטיים ועדכוני חדשות שבועיים מפסיקת בתי המשפט בישראל.
עו"ד יניר הראל הינו מחבר הספר המוביל "דיני הראיות בתביעות ביטוח ופלת"ד".
עו"ד יניר הראל מתמחה במימוש זכויות מבוטחים בקשר עם תביעות אובדן כושר עבודה.
חשוב להתייעץ עם עו"ד אובדן כושר עבודה.
יניר הראל ושות׳ משרד עורכי דין ונוטריון
מובילים בהשגת פיצויים מרביים ומומלצים בעקביות
תביעות ביטוח, תאונות דרכים ומסחרי
הצלחות מוכחות וניסיון רב
רח' יגאל אלון 94 תל אביב 6789156
קומה 20 מגדלי אלון 2
טל': 03-7765017 פקס: 03-7765018
דוא"ל: office@yhc-law.co.il
© כל הזכויות שמורות
סוכן ביטוח נשא באחריות לסכום שרשם ...