עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתובתינו

רחוב יגאל אלון 94 תל אביב 6789156 מגדלי אלון 2 קומה 20 נווטו אלינו
  • חמישי  י"ח אדר ב' התשפ"ד  28.03.2024
  • רחוב יגאל אלון 94 תל אביב 6789156 מגדלי אלון 2 קומה 20
  • לתיאום פגישה: 03-7765017
  • מעבר לשפה האנגלית RU
  • מעבר לשפה האנגלית EN
  • FIRM PROFILE PDF
אתר באנגלית אתר ברוסית

בחזרה מהעבודה הלך להתפלל ונפל, תאונת עבודה?

Avatar photo
yanir@yhc-law.co.il · מאמר
27.07.2017, 12:58 · מדור תאונות עבודה · נקרא 3,184 פעמים

תמונת נושא עבור בחזרה מהעבודה הלך להתפלל ונפל, תאונת עבודה?

עודכן לאחרונה ב־10:30, 16 באוגוסט 2017.

מעד על המדרכה ונפל

לאחר העבודה יצא העובד להתפלל מנחה כמנהגו כבכל יום, אלא שבדרך מעד על המדרכה ונפל. המוסד לביטוח לאומי ניסה להתנער מאחריות תוך שטען כי המקרה המדובר לא מהווה תאונת עבודה משום שהעובד לא היה בדרכו חזרה לבית. מה קבע בית הדין לעבודה בתל אביב באחרונה?

מאז פטירת אביו נהג העובד בדרכו הביתה לאחר עבודתו, לעצור לתפילת מנחה בבית כנסת בבת ים. לפני כשנתיים לאחר ששב העובד מעבודתו כעובד שטח בחברת החשמל, מעד על מדרכה משובשת ונקע את הקרסול.

אלא שפנייתו למוסד לביטוח לאומי שיכיר בו כנפגע עבודה נדחתה וזה בתגובה הגיש לפני כשנה תביעה לבית הדין לעבודה בתל אביב.

לטעת התובע, החוק קובע כי קיום מצוות תפילת בוקר, אינו נחשב כהפסקה או כסטייה של ממש, ומשכך יש להחיל קביעה זו על העובדה שהלך לבית הכנסת להתפלל מנחה לאחר עבודתו ולראות בתאונה שאירעה לו כפגיעה בעבודה.

לקבלת ייעוץ ראשוני בנוגע לתאונת עבודה - שלחו פרטים:

    בתוך כך טוען התובע כי בכל מקרה הליכתו לתפילה אינה מהווה סטייה משמעותית מהדרך, שכן, מדובר במרחק של כרבע שעה, המהווה כשליש מזמן הנסיעה הרגיל שלו מהעבודה לביתו.

    אלא שלטענת המוסד לביטוח לאומי, לא אירע לתובע כל פגיעה תוך כדי או עקב הליכתו או נסיעתו בדרכו מעבודתו לביתו ומכאן שדין התביעה להידחות. לשיטתם, נפילתו של התובע קרתה בשעה שיצא מעבודתו בדרך לבית הכנסת ולא לביתו ולפיכך אינה בגדר תאונת עבודה כנדרש בחוק הביטוח הלאומי.

    עוד נטען כי גם אם נפל התובע בדרכו מעבודתו לביתו, הרי שהליכתו לבית הכנסת, כתוצאה ממנה נפל, הייתה בגדר הפסקה או סטייה של ממש מהדרך המקובלת, שלא הייתה למטרה הכרוכה במילוי חובות התובע כלפי מעבידו. משכך, אין האירוע נופל בגדר "תאונת עבודה" כמשמעותה בחוק הביטוח הלאומי.

    יש להכיר בהפסקה לתפילה כתאונת עבודה

    לאחר עיון מעמיק בטענות הצדדים ובמסגרת החוק, קבעה השופטת עידית איצקוביץ כי יש לקבל את התביעה. כאש לדבריה, במקרה של התובע, אמנם אין מחלוקת כי מדובר בהפסקה בדרך, כדי להתפלל, אלא שמדובר בסטייה שאינה משמעותית.

    השופטת הסבירה כי במקרה של התובע בשאלה האם יש להכיר בהפסקה לצורך תפילה כתאונת עבודה, יש לבחון את תכלית הנסיעה או ההליכה, האם נעשו לעניינים פרטיים או לצרכי עבודה. "במקרה של התובע, לא יכול להיות ספק כי המטרה היא פרטית – תפילה בבית הכנסת שבו התפלל אביו ז"ל" קבעה.

    אלא שהשופטת סברה כי ההפסקה שביצע התובע בדרכו מן העבודה לביתו, היא אמנם סטייה מהדרך המקובלת, אך מדובר בסטייה שאינה משמעותית בשל המרחק הקצר. כאשר משך ההפסקה, שהתובע נהג לעשות מדי יום, היא כרבע שעה, לאחר שסיים יום עבודה מלא.

    אין המדובר בהפסקה משמעותית

    בהקשר זה מצא השופטת כי המחוקק הרחיב את הביטוח של העובד מפני פגיעה בעבודה גם לסיטואציה שבה ישנה כלשון החוק, "הפסקה או סטייה כדי לקיים מצוות תפילת בוקר בציבור בבית תפילה שבו הוא נוהג להתפלל."

    לפיכך השופטת הסיקה כי עצם העובדה שהמחוקק הרחיב את ההגנה לתפילת בוקר, שאמורה להתקיים בזמן קבוע ולא גמיש, והיא ארוכה יותר, לא מונע התייחסות לתפילות אחרות, ביניהם תפילת מנחה כמו במקרה של התובע, אך לפי הקריטריונים הרגילים של "הפסקה או סטייה של ממש".

    בעניין זה קבעה כאמור כי במקרה של התובע לא מדובר בסטייה או הפסקה משמעותית וכפי שפגיעתו הייתה מוכרת אילו היה עוצר במכולת או בדוכן כדי לקנות משקה או כריך, גם עצירתו לצורך תפילה תהיה מוכרת (בהתאם לסעיף 80 (1) לחוק הביטוח הלאומי).

    נוכח זאת קבלה השופטת את התביעה כאמור תוך שקבעה כי על המוסד לביטוח לאומי לשלם לתובע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 2,000 שקלים.

    ב"ל 10278-04-16 ר.ח. נ' המוסד לביטוח לאומי

    עורך דין יניר הראל מתמחה בנזיקין ודיני ביטוח ומטפל בתביעות נגד גורמי נזק וחברות ביטוח. עו"ד יניר הראל וצוות המשרד מטפלים במלוא ההליכים הנדרשים לצורך מימוש זכויות נפגעים ומבוטחים לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף ורכוש. עו"ד יניר הראל כותב מאמרים משפטיים ועדכוני חדשות שבועיים מפסיקת בתי המשפט בישראל.


    תאונת עבודה – הפסקה משמעותית – ביטוח לאומי – נפילה



    קבלו ייעוץ משפטי ראשוני לבירור זכויותיכם:

      רוצים לדבר איתנו?

      השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

        סגירת חלון
        דלג למרכז העמוד (מקש s) דלג לעמוד יצירת קשר (מקש 7) דלג לעמוד מפת האתר (מקש 8) דלג לעמוד נגישות (מקש 9)