עקבו אחרינו ברשתות החברתיות

כתובתינו

רחוב יגאל אלון 94 תל אביב 6789156 מגדלי אלון 2 קומה 20 נווטו אלינו
  • שישי  י"ט אדר ב' התשפ"ד  29.03.2024
  • רחוב יגאל אלון 94 תל אביב 6789156 מגדלי אלון 2 קומה 20
  • לתיאום פגישה: 03-7765017
  • מעבר לשפה האנגלית RU
  • מעבר לשפה האנגלית EN
  • FIRM PROFILE PDF
אתר באנגלית אתר ברוסית

אובדן כושר עבודה – מהו "עיסוק סביר" עבור מלגזן שחלה בסרטן וקרוב לגיל הפרישה?

Avatar photo
yanir@yhc-law.co.il · מאמר
12.06.2022, 11:44 · מדור אובדן כושר עבודה · נקרא 1,566 פעמים

תמונת נושא עבור אובדן כושר עבודה – מהו "עיסוק סביר" עבור מלגזן שחלה בסרטן וקרוב לגיל הפרישה?

עודכן לאחרונה ב־11:49, 12 ביוני 2022.

פיצויים עקב אובדן כושר עבודה


מאמר משפטי • סקירת חדשות משפטיות מפסיקת בתי המשפט בישראל • YHC-LAW 12.06.22


בית משפט השלום בתל אביב-יפו קיבל תביעת אובדן כושר עבודה של אדם בן 63 לקבלת פיצויים עבור אובדן כושר עבודה מחברת הביטוח. התובע עבד כל חייו כמלגזן, ובשנת 2014 אובחן אצלו סרטן כיס השתן, שבעקבותיו עבר ניתוח להסרת שלפוחית השתן, והוא נותר עם נקז שתן וסטומה. בשל המחלה, הפסיק התובע לעבוד והגיש לחברת הביטוח תביעה לקבלת פיצויים עבור אובדן כושר עבודה, מכוח פוליסת ביטוח חיים ובריאות שלפיה היה מבוטח.

פוליסת הביטוח כללה כיסוי עבור אובדן כושר עבודה, ונקבעו בה שני תנאים לקבלת פיצויים: האחד, אובדן כושר עבודה בשיעור של 75% לפחות בעיסוק שבו עסק התובע עד למחלה; והשני, היעדר יכולת לעסוק ב"עיסוק סביר אחר", המתאים לניסיון של התובע, להשכלתו ולהכשרתו.
חברת הביטוח שילמה לתובע פיצויים במשך שלוש שנים, ולאחר מכן הודיעה לו כי בכוונתה להפסיק ולשלם לו את הפיצויים, שכן הוא יכול לחזור לעבודתו כמלגזן.

התובע הגיש תביעה נגד חברת הביטוח, וטען כי עסק כל חייו במכונאות, ולכן הוא איננו מורגל בעיסוקים אחרים. לעומת זאת, חברת הביטוח טענה כי התובע כבר החלים ממחלת הסרטן, ולכן גם אם הוא אינו יכול לעבוד כמלגזן, יש באפשרותו לעבוד בעיסוק סביר אחר, ולמשל בעבודה משרדית, כגון מחסנאי או איש קבלה, כיועץ בחנות לחלקי חילוף או כנהג ברכב קל. חברת הביטוח טענה כי התובע אינו מנסה לחזור למעגל העבודה או לעבור הכשרה כלשהי, אלא הוא מעדיף לשבת בבית ולקבל תגמולי ביטוח.

פרשנות המונח "עיסוק סביר אחר" בפוליסת אובדן כושר עבודה

בית משפט השלום ציין כי יש לפרש את המונח "עיסוק סביר אחר" שבפוליסת הביטוח כעיסוק שכל אדם סביר, עם נתונים ורקע זהים לאלה של התובע, היה רואה בו עיסוק שווה ערך לעיסוקו הקודם. כמו כן, נדרשת זיקה מסוימת בין העיסוק האחר ובין העיסוק של התובע לפני המחלה, מבחינת הניסיון, ההכשרה והמיומנויות הנדרשות לו. בנוסף, יש לבחון אם העיסוק החלופי מתאים לאורח החיים של התובע, ואינו פוגע באופן משמעותי במשכורת שקיבל בעבודתו הקודמת.

בית המשפט קבע כי התובע אכן הוכיח שבעקבות מצבו הרפואי, הוא לא יכול לשוב לעבודה כמלגזן, ואף איננו יכול לעבוד בכל עבודה סבירה אחרת.

מעדותם של התובע ואשתו עלה כי התובע עבד כמכונאי מגיל 15, וזהו העיסוק היחיד בו הוא יודע לעסוק. כמו כן, בית המשפט אימץ את חוות דעת המומחה שמונה מטעמו, לפיה התובע אמנם החלים מסרטן, אך הוא איננו יכול לשאת משאות כבדים או לשבת זמן רב ברציפות, ונדרש לעבוד בסמיכות לשירותים. לכן, המומחה סבר כי לאור גילו המתקדם של התובע (63 באותה העת), מגבלותיו הפיזיות, וההכשרה המקצועית שלו עד כה, הסיכוי למצוא מקום עבודה שיוכל להכשיר אותו לעיסוק אחר איננו ריאלי. לגבי הצעות חברת הביטוח לעבודות חלופיות, ציין המומחה מטעם בית משפט כי "הכל נהדר על הנייר".

בנוסף, התובע הוכר על-ידי הביטוח הלאומי כבעל 100% אי-כושר לעבוד ולהשתכר. הביטוח הלאומי אף לא משלב אנשים במצב זה בתכנית שיקום תעסוקתי, וגם בכך יש כדי לתמוך במסקנה שהתובע איננו יכול להשתקם מבחינה תעסוקתית.

בית המשפט ציין כי חברת הביטוח לא הצליחה לסתור את חוות הדעת של המומחה מטעמו, ולפיכך, נקבע כי התובע זכאי לפיצויים מחברת הביטוח עבור אובדן כושר עבודה.

בנוסף, נקבע שגם אם חברת הביטוח צדקה בטענתה כי התובע לא טרח לנסות ולמצוא עבודה חלופית המתאימה למצבו הרפואי, הרי שאין בטענה זו כדי לעזור לה, שכן התובע בכל מקרה איבד את היכולת לעבוד בשיעור המזכה אותו בפיצויים.

לבסוף, בית המשפט קבע כי חברת הביטוח נדרשת לשלם לתובע פיצויים עד לגיל 67 (ולא רק עד גיל 65, כטענתה). בהקשר זה, היו בפוליסת הביטוח הוראות סותרות, אך בית המשפט קבע כי בכל מקום בו יש ספק בפרשנות הפוליסה, יש לפרש אותה לטובת התובע ונגד חברת הביטוח, אשר ניסחה את הפוליסה בעצמה.

ת.א. 58196-047-18 פלוני נגד ביטוח ישיר


עו"ד יניר הראל כותב מאמרים משפטיים ועדכוני חדשות שבועיים מפסיקת בתי המשפט בישראל.


עו"ד יניר הראל הינו מחבר הספר המוביל "דיני הראיות בתביעות ביטוח ופלת"ד".


עו"ד יניר הראל מתמחה במימוש זכויות מבוטחים בקשר עם תביעות אובדן כושר עבודה.


חשוב להתייעץ עם עורך דין אובדן כושר עבודה.



 

קבלו ייעוץ משפטי ראשוני לבירור זכויותיכם:

    רוצים לדבר איתנו?

    השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

      סגירת חלון
      דלג למרכז העמוד (מקש s) דלג לעמוד יצירת קשר (מקש 7) דלג לעמוד מפת האתר (מקש 8) דלג לעמוד נגישות (מקש 9)